De temperatuur op de beide paasdagen zal flink lager uitvallen dan de afgelopen kerstdagen eind december.

Op de kerstdagen was het respectievelijk maximaal 10,5 en 9,6 graden in De Bilt. Tijdens Pasen komt het kwik naar verwachting niet boven de 6 graden uit.

Dat stelt weerman Marco Verhoef van Weerplaza in een reactie tegenover NU.nl.

"Met kerst was het behoorlijk te warm en met Pasen is het behoorlijk te koud. Dat is al uitzonderlijk", zegt Verhoef. "Ook vorig jaar was het met Pasen kouder dan kerst. Toen was het met maximaal 10,6 graden vooral te warm tijdens kerst."

"Er moet wel aangetekend worden dat Pasen natuurlijk niet altijd op dezelfde datum valt, maar als we deze data (31 maart en 1 april, red.) vergelijken met vorig jaar, is het 7 graden kouder dan normaal." Pasen valt altijd op de eerste zondag na de eerste volle maan van de lente.

13 keer

Sinds 1901 is het 13 keer voorgekomen dat Pasen kouder was dan de voorgaande kerst, waaronder dus de afgelopen twee jaar. Dit werd doorgaans veroorzaakt door een te warme kerst.

Het verschil in temperatuur tussen kerst in 2012 en Pasen in 2013 is van die keren met een geschatte 5,5 graden wel het grootste.  

Opvallend genoeg was het twee jaar geleden tijdens Pasen in 2011 25,4 graden warmer was dan de kerst daarvoor. Dat verschil is het grootste sinds 1901. Hierbij moet worden aangetekend dat eerste Paasdag toen op 24 april viel.

Koudste Pasen

Het wordt waarschijnlijk de koudste Pasen sinds 1964, toen de temperatuur in De Bilt niet boven de 3,9 graden uit kwam.

"Daar gaan we nu waarschijnlijk niet onderdoor", zegt Verhoef. "Maar we hebben wel kans om met 2013 de tweede plaats in te nemen op dit lijstje. De huidige nummer 2 is namelijk 5,8 graden in 1958. In de top tien van koudste Pasen komen we sowieso wel."

Bekijk het laatste weerbericht