Politiemedewerkers met de diagnose posttraumatische stressstoornis (PTSS) maar bij wie de ziekte niet is erkend als beroepsziekte, kunnen zich melden voor een nieuwe beoordeling. 

Dat is het resultaat van een nieuwe richtlijn van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Een onafhankelijke adviescommissie van deskundigen gaat zich vanaf juli buigen over de aanmeldingen, meldde de politie donderdag.

Tot de komst van de Nationale Politie gingen de 26 regiokorpsen verschillend om met de beoordeling van de meldingen. De Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer kwam vorig jaar in actie omdat niet alle korpsen PTSS als beroepsziekte zouden erkennen. Toen al liet minister Ivo Opstelten (Justitie) weten met een richtlijn te komen.

Beroepsziekte

De politievakbond ACP meldt op zijn site dat als uit bewijsstukken ''overduidelijk blijkt dat de PTSS oorzakelijk verband houdt met het werk en/of de werkomstandigheden, de ziekte PTSS zal worden erkend als een beroepsziekte''.

PTSS is een angststoornis die ontstaat na het meemaken van ernstige stressgevende situaties. Eerder deze week oordeelde de Centrale Raad van Beroep dat een voormalige Dutchbatter onvoldoende nazorg van Defensie heeft gekregen na zijn missie in Srebrenica. Daardoor was zijn trauma verergerd.