De eerste drie kwartier van het laatste woord van Robert M. in de Amsterdamse zedenzaak bestaan vooral uit de goede dingen die hij in zijn ogen voor de kinderen heeft gedaan.

"Ik heb enorm veel pijn aangericht, en enorm veel leed veroorzaakt, maar er is veel meer dan dat."

Aan het begin van de zaak vergeleek de 29-jarige M., die werkte als kinderoppas en crèchemedewerker, zich al eens met de gevallen wielrenner Lance Armstrong.

Ook al werd Armstrong ontmaskerd als dopingzondaar, hij heeft volgens M. met zijn stichting die fondsen wierf en aandacht vroeg voor kanker toch ook veel goeds gedaan.

Uitstapjes

De 29-jarige beschrijft onder meer hoe hij met oppaskinderen uitstapjes maakte en met ze naar de dierentuin of naar het park ging. Het klinkt haast weemoedig van de man die heeft bekend 87 kinderen te hebben misbruikt.

M. benadrukte nogmaals dat hij geen andere keuze had. Het Openbaar Ministerie verwijt hem dat hij keer op keer besloot om een kind te misbruiken, en dat hij steeds een andere keuze kon maken. "Iedereen die sigaretten rookt, grijpt keer op keer op keer naar een sigaret, ook al wil hij stoppen."

Ochtend

Het laatste woord begon donderdag iets voor 19.00 uur, aan het eind van de negende en laatste zittingsdag. Het stond oorspronkelijk voor de ochtend gepland. Dat werd echter uitgesteld omdat M. daar twee uur voor wilde uittrekken. Dinsdag had hij aangekondigd niet meer dan een halfuur aan het woord te willen zijn.

Het uitstel leidde tot onrust bij M. "Hij was overstuur", verklaarde zijn advocaat Tjalling van der Goot tijdens een schorsing van de zaak. M. zou volgens hem beseffen dat dit de laatste keer is dat hij zijn kant van de zaak kan belichten. M. bood het hof daarvoor later zijn excuses aan.

Niet goed

De eerdere uitspraken van M., en de aandacht die hij er voor zichzelf mee opeist, vielen bij de ouders van de slachtoffers niet goed. "Ik heb zelfs gewenst dat ik nooit een kindje had gekregen", zo verwoordde een van hen dat volgens advocaat Richard Korver, die de ouders bijstaat.

Ook het laatste woord valt slecht bij de raadsman. "Het recht op een laatste woord komt M. toe, maar ik betreur het dat de ouders dit moeten horen", zo vertelt Korver tijdens een korte schorsing. "Als hij iets wil zeggen tegen de ouders, dan kan hij via mij een brief sturen."

M. staat terecht voor het misbruik van 67 van de 87 baby's en peuters over wie hij een bekentenis heeft afgelegd. Tegen hem werd dinsdag twintig jaar cel en verplichte tbs geëist. Door de rechtbank werd hij vorig jaar veroordeeld tot achttien jaar en tbs.

Lees alles over de Amsterdamse zedenzaak in ons dossier