Groningers met klachten over de afhandeling van schademeldingen na de aardschokken die het gebied eerder troffen, kunnen zich wenden tot een speciale ombudsman. 

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) maakte donderdag bij zijn bezoek aan Groningen bekend dat er een onafhankelijke ombudsman komt op het gebied van gaswinning.

Wie de ombudsman wordt, is nog niet bekend. Er worden nog gesprekken gevoerd met mogelijke kandidaten en ook wordt nog nagedacht over ondersteuning van de ombudsman, aldus Kamp.

In de Tweede Kamer drongen eerder vooral PvdA en GroenLinks aan op een ombudsman waar Groningers terechtkunnen met vragen en zorgen over de gasboringen en daardoor ontstane schade. De streek werd in februari in 5 dagen vier keer getroffen door een aardbeving.

Waardedaling

De minister is donderdag en vrijdag in Groningen en spreekt daar met bewoners en bestuurders. Aan de orde komt niet alleen de afhandeling van schademeldingen, maar bijvoorbeeld ook de waardedalingen van huizen in het gebied en de voortgang van diverse onderzoeken.

Kamp heeft eerder aangegeven dat hij meer informatie nodig heeft om een verantwoord besluit te kunnen nemen over een mogelijke vermindering van de gaswinning in Groningen.