De in opspraak geraakte neuroloog Ernst Jansen Steur zou patiënten actief hebben aangezet tot palliatieve sedatie, een vorm van stervensbegeleiding.

Dat zegt letselschade-expert Yme Drost in de Telegraaf. Hij staat bijna 200 slachtoffers van Steur bij in een strafzaak tegen de arts.

De neuroloog heeft in zeker drie gevallen illegaal euthanasie uitgevoerd, stelt Drost.

Palliatieve sedatie is het opzettelijk verlagen van het bewustzijn van een patiënt in de laatste levensfase. Dat kan door continu of kortdurend toedienen van bijvoorbeeld morfine.

Bij continue sedatie gaat het om van patiënten die stervende zijn en 'ondraaglijk lijden', zo blijkt uit een richtlijn.

'Euthanasie'

Maar Drost spreekt in het geval van Jansen Steur van euthanasie. "Je kunt de dosis morfine zo opschroeven dat iemand binnen enkele uren overlijdt. En dat is euthanasie, waarvoor juist strikte richtlijnen zijn."

"Eigenlijk kun je niet van euthanasie spreken, want dat gebeurt in overleg met een tweede arts en de familie en dat is hier niet gebeurd."

Bij euthanasie wordt actief medicatie toegediend. Daarvoor geldt een meldingsplicht. Voor palliatieve sedatie geldt dat niet.

Morfinepomp

Volgens Drost moedigde Steur zijn patiënten aan tot deze vorm van stervensbegeleiding, nadat hij ze ten onrechte verteld had dat ze leden aan MS of parkinson.

"Hij zei herhaaldelijk tegen ze: 'Dit is toch geen kwaliteit van leven meer.' Volgens nabestaanden was de morfinepomp zelfs al aangezet toen ze in het ziekenhuis arriveerden, terwijl ze daar geen toestemming voor hadden verleend", aldus Drost in de krant.

Lichamen

Drost sluit niet uit dat Jansen Steur de lichamen van de patiënten wilde onderzoeken en daarom de morfinepomp aansloot.

"In zeker twee van de drie gevallen is het lichaam onderzocht door de patholoog anatoom met wie hij samenwerkte. Dit speelde eind jaren negentig, toen Jansen Steur onderzoek deed naar het verband tussen Lewy-lichaampjes en dementie."
In het derde geval is nog niet duidelijk of een autopsie is uitgevoerd.

De zaken zijn volgens Drost strafrechtelijk en tuchtrechtelijk verjaard. "Maar het Medisch Spectrum Twente, waar Jansen Steur werkte, moet dit onderzoeken. Het kan niet zo zijn dat er maar nieuwe dingen boven blijven komen zonder dat er iets gebeurt."

Lijkschennis

Steur zou onder meer 13 personen hebben doorverwezen voor een hersenoperatie die misschien niet nodig was, medicijnen valselijk voorgeschreven hebben, lijkschennis hebben gepleegd en 88.000 euro hebben verduisterd.

Het OM verdenkt de specialist van 21 strafbare feiten. Zo zou een vrouw zelfmoord hebben gepleegd nadat ze ten onrechte te horen had gekregen dat ze alzheimer had. Ook twee andere vrouwen en zes mannen hoorden de diagnose alzheimer, parkinson of MS, terwijl ze die ziekte helemaal niet hadden.

De neuroloog werkte tot 2003 bij het Medisch Spectrum Twente (MST) en daarna ook nog bij twee ziekenhuizen in Duitsland.