De Turkse regering wil via de rechter afdwingen dat het 9-jarige jongetje Yunus wordt herenigd met zijn biologische familie.

Premier Recep Tayyip Erdogan heeft aangekondigd dat hij naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) stapt, zo meldde de Turkse krant Sabah.

In Turkije is ophef ontstaan, omdat het kind al jaren bij lesbische pleegouders in Den Haag woont. Hij werd uit huis geplaatst omdat hij volgens Jeugdzorg werd mishandeld.

De biologische moeder wil Yunus terug en riep de Turkse premier op zich voor haar strijd in te zetten. De opschudding leidde ertoe dat de pleegouders met de jongen zijn ondergedoken.

Spanningen

Tijdens het bezoek van Erdogan aan Nederland van vorige week zorgde de kwestie voor spanningen, zonder dat er een oplossing werd gevonden voor de kwestie. Vicepremier Lodewijk Asscher noemde de Turkse bemoeienis kort voor het bezoek ''volstrekt ongepast''.

De Turkse regering denkt dat meer rechtszaken over uit huis geplaatste kinderen zullen volgen. Erdogan zint verder op plannen om islamitische, Turkse gezinnen aan te sporen om pleegkinderen op te nemen. 

Reactie

Als Turkije inderdaad naar het Europees Hof stapt in de kwestie Yunus, ziet minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) dat met vertrouwen tegemoet. "We zien wel of er een klacht wordt ingediend", schrijft de minister in een reactie.

Timmermans wijst erop dat Turkije als lidstaat van de Raad van Europa een klacht mag indienen bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. "Sterker nog: iedere Europese burger heeft het recht een klacht tegen een lidstaat in te dienen. Turkije heeft zelf heel veel ervaring met individuele klachten opgedaan."

Inwoners van Turkije stappen relatief vaak naar het Europees Hof om al dan niet vermeende misstanden in hun land aan de kaak te stellen.

Geen meldingsplicht

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) maakte dinsdag bekend dat Nederland geen meldingsplicht heeft als een in Nederland woonachtig kind met de Turkse nationaliteit te maken krijgt met jeugdzorg of een pleeggezin.

Ook als de rechter beslist dat het kind in Nederland in een pleeggezin moet worden geplaatst,hoeft Nederland dat niet te melden aan Turkije.

Erdogan had hier eerder op aangedrongen.