De officiële vertegenwoordiging van de gemeente Bronckhorst loopt op 4 mei langs een graf van gesneuvelde Duitse soldaten in Vorden.

Dat besloot de gemeenteraad woensdagavond. Vorig jaar verbood een rechter dat op het laatste moment.

In hoger beroep oordeelde het gerechtshof in Arnhem dat het 4 Mei Comité Vorden zelf mag weten hoe de herdenking wordt ingericht, als dat maar zorgvuldig gebeurt.

De raad werd nu voorgesteld het hele herdenkingsprogramma mee te maken, waarbij een wethouder en raadslid meelopen langs het Duitse graf.

Verplichting

Dat mag echter voor een raadslid geen verplichting zijn, vonden CDA en VVD. Ze kregen een meerderheid voor die aanvulling. Raadsleden mogen in Bronckhorst zelf aangeven bij welke van de acht herdenkingen in de gemeente ze aanwezig willen zijn.

Federatief Joods Nederland kondigde aan weer naar de rechter te stappen als de tocht langs het Duitse graf in het programma wordt opgenomen.

Diverse organisaties zoals het Auschwitz Comité, het Centrum voor Informatie en Documentatie Israël (CIDI) en Centraal Orgaan Voormalig Verzet en Slachtoffers lieten eerder al fel protest horen.