PSV heeft bij de verkoop van de grond onder het Philips Stadion en trainingscomplex De Herdgang ongeoorloofde staatssteun gekregen van de gemeente Eindhoven.

Dat is de voorlopige conclusie van de Europese Commissie na een onderzoek van bijna twee jaar. PSV verkocht in 2011 voor 48 miljoen euro de voetbalgronden aan de gemeente en kreeg deze in erfpacht weer terug.

De Europese Commissie stelt nu dat de gemeente zich bij deze deal niet als een commerciële partij heeft gedragen en daarom zijn boekje te buiten is gegaan. Bovendien is er twijfel over de taxatie van de grond en de risico's die de gemeente heeft genomen.

Europese rechter

De gemeente is het niet eens met het harde oordeel en stelt beroep in bij het Hof van Justitie in Luxemburg. "Hier komen we niet uit met de Commissie", zegt wethouder Staf Depla van de PvdA in het Eindhovens Dagblad.

"Brussel haalt hier argumenten bij die niet in de wet staan. De Europese rechter moet zich hierover uitspreken."

De Europese Commissie besloot na een klacht van een bewoner tot het onderzoek over te gaan. Depla liet eerder nog weten dit onderzoek met vertrouwen tegemoet te zien. Vooraf zou nauwkeurig zijn uitgezocht of de constructie volgens de regels was.

Als het oordeel van de Commissie ook na hoger beroep blijft staan, kan dat vervelende gevolgen hebben voor PSV.

De gemeente en de voetbalclub hebben reeds afgesproken dat de deal dan wordt teruggedraaid. En dat kan PSV tientallen miljoenen kosten.

PSV liet woensdag in een reactie weten dat het voorlopig de gemeente volgt. ''We zijn net als de gemeente Eindhoven verbaasd dat er een voorlopige conclusie naar buiten komt. We hebben nog steeds vertrouwen in een goede afloop'', liet een woordvoerder van de club weten.

Onzorgvuldig

In een persbericht meldt de gemeente Eindhoven het volgende: "De gemeente vindt het besluit en de werkwijze van de Europese Commissie prematuur, juridisch niet juist en onzorgvuldig. De gemeente ziet zich dan ook genoodzaakt om beroep in te stellen bij het Gerecht in Luxemburg."

"Na een radiostilte van ruim anderhalf jaar van de zijde van de Europese Commissie, blijkt dat de Europese Commissie in haar besluit van 7 maart 2013 aanvullende vragen en een extra eis stelt: zij meent dat zelfs al zou de transactie overeenkomstig de getaxeerde marktwaarde plaatsvinden, de gemeente ook het voornemen moet hebben om op de transactie winst te maken."

"Dit laatste is niet in lijn met de geldende rechtspraak en de richtlijnen over grondtransacties. Winstgevendheid is niet relevant. Het gaat om de vraag of er een marktconforme prijs is betaald."