Een café-eigenaar die in december 2010 in zijn café in Tuitjenhorn een inbreker zwaar mishandelde, moet hiervoor volgens het Openbaar Ministerie geen straf krijgen.

Het OM eiste woensdag in de rechtbank in Alkmaar ontslag van rechtsvervolging tegen de 52-jarige man.

De café-eigenaar, die boven zijn kroeg in de Noord-Hollandse plaats woont, kon de bewuste nacht niet slapen. Rond 05.00 uur besloot hij een kopje thee in zijn zaak te maken. Daar trof hij de inbreker aan. De kroegbaas sloeg hem een keer met een bezem op zijn hoofd. De inbreker liep daarbij zwaar hoofdletsel op.

Justitie acht weliswaar bewezen dat de man de inbreker ernstig hoofdletsel heeft toegebracht, maar meent dat sprake was van noodweerexces. Dat betekent dat het geweld buitenproportioneel was, maar dat de mishandeling kwam door een 'hevige gemoedstoestand', in dit geval angst.

De inbreker stond woensdag ook terecht. Tegen deze 63-jarige Amsterdammer werd een werkstraf van tachtig uur, een voorwaardelijke celstraf van drie maanden en verplicht toezicht door de reclassering geëist. De Amsterdammer wordt ook verdacht van een poging tot inbraak in Enkhuizen en heling.

De rechtbank in Alkmaar doet over twee weken uitspraak.