Wim Deetman wordt opgeroepen voor een getuigenverhoor over het misbruik en de mishandeling van een jongen in huize Sint Joseph in Cadier en Keer (Limburg) in de jaren 60.

De rechtbank in Breda heeft dat woensdag bepaald.

Het slachtoffer kreeg vanwege het seksueel misbruik een schadevergoeding van 25.000 euro toegekend door de compensatiecommissie van de kerk. Maar omdat hij ook een vergoeding wil voor het fysieke geweld heeft de man uit Coevorden (nu 59 jaar) de priestercongregatie voor de rechter gesleept.

Voor zover bekend is het voor het eerst dat een misbruikslachtoffer een rechtszaak begint over mishandeling.

Onderzoek

Deetman kan bijdragen aan het bewijs voor de lichamelijke mishandeling, omdat hij in zijn onderzoek naar seksueel misbruik in de kerk ook bij Sint Joseph in het archief heeft gekeken en gesproken heeft met slachtoffers en daders. Ook de provinciaal overste van de congregatie, een priester en twee medeleerlingen zijn opgeroepen voor het getuigenverhoor.

Het slachtoffer zegt dat ernstige fysieke mishandeling tot de dagelijkse gang van zaken hoorde in het internaat. Hij zegt dat hij door diverse medewerkers in elkaar is geslagen en opgesloten is geweest in cellen onder de grond. Hij zegt dat hij door het geweld meerdere keren in een ziekenhuis is beland.

Posttraumatische stressstoornis

Op latere leeftijd is de man ingestort en in een rolstoel beland. Ook is bij hem een posttraumatische stressstoornis vastgesteld. Door arbeidsongeschiktheid is de vermogensschade alleen al berekend op ruim 2 ton.

De congregatie spreekt de beschuldigingen tegen en zegt dat de feiten zijn verjaard.