De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) neemt maatregelen om ook in de toekomst gas te kunnen winnen uit het Slochterenveld bij Groningen.

De NAM plaatst daartoe op een van de 20 winlocaties een compressor die ervoor moet zorgen dat het gas onder de juiste druk de leidingen ingaat, zo bevestigde een woordvoerder woensdag een bericht daarover op RTV Noord.

Omdat het gasveld steeds leger raakt, komt het gas onder minder hoge druk de grond uit. Bij wijze van proef wordt eerst bij een locatie, Schaapbulten bij Delfzijl, een compressor geplaatst.

Na evaluatie wordt besloten of ook de andere locaties in aanmerking komen. In verband met de plaatsing van de compressor ligt de winlocatie enkele maanden stil.

Dichtdraaien

Vanwege de kans op zwaardere aardschokken neemt minister Henk Kamp (Economische Zaken) later dit jaar een besluit over het eventueel deels dichtdraaien van de gaskraan in Groningen.

De NAM wacht die beslissing niet af. ''Het besluit om een compressor te plaatsen is al jaren geleden genomen en noodzakelijk om Nederland ook in de toekomst van gas te kunnen voorzien."