Gevangenen zo maar met een enkelband hun straf laten uitzitten, dat is niet altijd een goed idee. Directeur Sjef van Gennip van Reclassering Nederland zei dat dinsdag in reactie op de plannen van dit kabinet met het gevangeniswezen.

''Iemand die jarenlang achter een deur heeft gezeten en van de ene op de andere dag koud op straat wordt gezet, is een ongeleid projectiel’’, aldus Van Gennip. '' Alleen een enkelband omdoen, lost dat niet op.''

Vrijdag werden de plannen duidelijk. Het kabinet wil 340 miljoen euro besparen en daarom moeten op 30 locaties gevangenissen en tbs-klinieken dicht. Verder is een van de maatregelen dat sommige gevangenen hun straf met een enkelband thuis kunnen uitzitten.

''Simpelweg een straf met een enkelband uitzitten. Daarmee gaan we de samenleving niet veiliger maken'', aldus Van Gennip.

De enkelband vervangt onder andere de zogenoemde detentiefasering. ''Die zorgt ervoor dat mensen stapsgewijs kunnen terugkeren in de samenleving. Gedragstrainingen kunnen daar een belangrijk onderdeel van zijn'', stelt de reclassering.

 

 

De organisatie vindt dat (ex)-gedetineerden ook in de toekomst op het rechte pad geduwd moeten worden.''Er zou naast elektronische detentie ruimte moeten zijn om met gedrag aan de slag te gaan. We zijn niet tegen de enkelband, maar vinden wel dat er meer nodig is om de samenleving veiliger te maken.”