Een helikopter met drie inzittenden aan boord is vorig jaar in Zwolle in het water gevallen doordat de piloot tijdens de start de controle over het toestel verloor.

Dat concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid in een dinsdag verschenen rapport. Het ongeluk gebeurde voor de ogen van tientallen hotelgasten.

De inzittenden konden zelf uit de helikopter klimmen en naar de kant zwemmen. Ze bleven ongedeerd. De helikopter verdween onder water en is later geborgen.

Het ongeluk gebeurde boven de vijver voor hotel De Koperen Hoogte in Zwolle. Het was toen eind maart prachtig weer, zodat er tientallen mensen op het terras zaten.

De piloot vloog zijn passagiers vanuit Lelystad naar het hotel in Zwolle, dat een eigen helikopterplatform heeft. Het gezelschap zat daar een uurtje op het terras en wilde toen terugvliegen.

Schudden en trillen

Volgens de Onderzoeksraad drukte de piloot een hendel niet ver genoeg in. Daardoor begon het toestel te schudden en te trillen, waarna de piloot nog meer handelingen niet goed uitvoerde. De helikopter schoof steeds verder naar de rand van het platform.

Om te voorkomen dat het toestel in het water viel wilde de piloot opstijgen met een laag toerental. De helikopter kwam wel los van de grond maar had te weinig vermogen en stortte alsnog in de vijver. Omdat het gevaarte nog even bleef drijven, konden de inzittenden eruit klimmen.