Op de heide bij het Brabantse Leende, niet ver van de Belgische grens, heeft dinsdagmiddag een grote brand gewoed.

Een gebied van vijfhonderd bij vijfhonderd vierkante meter ging in vlammen op, meldde de politie. Er vielen geen gewonden.

De eerste melding van de brand kwam rond 15.15 uur binnen, meldde een woordvoerder van de Veiligheidsregio in Brabant Zuidoost eerder. Door de vele meldingen en de grote rookontwikkeling werd uitgegaan van een grote brand.

De brandweer zette daarop groots materieel in, onder meer uit omliggende gemeenten en uit België. In totaal werden twaalf brandweerwagens en zo'n honderd brandweerlieden ingezet.

Verspreiden

Gevreesd werd dat door de wind het vuur zich snel zou verspreiden en mogelijk ook de grens over zou gaan. Dat werd echter voorkomen. Rond 18.45 uur was de brand onder controle, waarop werd begonnen met nablussen. Over de oorzaak van de brand is niets bekend.

Eveneens werd korte tijd gevreesd voor de Sint-Benedictusabdij De Achelse Kluis, net over de Belgische grens, waaraan onder meer een bierbrouwerij is gekoppeld. Even was er sprake van dat die ontruimd moest worden, maar dat bleek onnodig, aldus de politiewoordvoerder.

Code geel

In het gebied van de Brabantse Leenderheide geldt code geel. De kans op snelle verspreiding van natuurbranden neemt toe door harde wind en aanhoudende droogte. In het midden en oosten van het land geldt code oranje, waarbij er kans is op een snel uitbreidende natuurbrand.

Van twee heidebranden op de Veluwe die afgelopen week woedden, wordt vermoed dat deze zijn aangestoken. Na de brand zondagavond bij Radio Kootwijk op de Veluwe werden sporen van brandstichting gevonden, meldde de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland dinsdag.

Heeft u foto's van deze brand? Stuur ze in op NUfoto