Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag 20 jaar gevangenisstraf en tbs geëist tegen Robert M., wegens systematisch misbruik van tientallen kinderen, het maken van kinderpornografie en de verspreiding daarvan.

Ook moet M. tbs met dwangverpleging krijgen. De eis is de maximale straf. 

Reden om hem een lagere straf te geven, ziet het OM niet. De rechtbank veroordeelde M. vorig jaar tot 18 jaar en tbs. De verdediging zal zich niet tegen de tbs-eis verzetten.

Volgens het OM zijn nagenoeg alle feiten bewezen. M. heeft het stelselmatige misbruik van tientallen kinderen bekend.

Tegen zijn partner Richard van O. eiste het OM opnieuw 12 jaar cel. De rechtbank legde hem 6 jaar op, omdat het de rol van Van O. kleiner inschatte dan justitie dat deed.

Onontkoomaar

Volgens de advocaten-generaal Marianne Bakker en Ineke van Beuningen is ook in hoger beroep de maximale straf onontkoombaar.

Niet alleen de slachtoffertjes en hun ouders wordt daarmee recht gedaan, vinden de aanklaagsters, maar ook de samenleving, die diep geschokt is door de misdaden van M. ''De samenleving heeft behoefte aan genoegdoening, vergelding.'' 

Het OM volgt de conclusies van het Pieter Baan Centrum en een tweede onderzoek in tbs-kliniek Oldenkotte. M. is volgens de deskundigen verminderd toerekeningsvatbaar voor het misbruik dat hij pleegde en zal langdurig en intensief moeten worden behandeld.

Eigenbelang

Het OM hekelde het feit dat M. zijn eigenbelang altijd boven dat van de kinderen en hun ouders heeft gesteld. Er is ook in het proces in hoger beroep geen antwoord gekomen op de vraag waarom M. ''maar doorging en doorging".

Er waren alternatieven, maar M. greep deze niet aan, meent het OM. ''Hij heeft er iedere dag weer voor gekozen om door te gaan." Dat M. geworsteld heeft met zijn seksuele gevoelens en gebukt ging onder de ''vloek" van zijn afwijkende geaardheid, zoals hij bij herhaling heeft betoogd, is niet gebleken, vinden de advocaten-generaal.

Volgens het OM ging de 29-jarige M. 'volkomen mateloos en grenzeloos' te werk en heeft hij zijn eigenbelang 'keer op keer op keer' voorrang gegeven. M. zocht volgens het OM jarenlang bewust kinderen uit die niet konden praten, zodat hij niet tegen de lamp kon lopen.

Hoger beroep

Robert M. en Richard van O. tekenden vorig jaar hoger beroep aan tegen de vonnissen van de rechtbank. M. had, gezien de opgelegde straf, niet veel te verliezen. Van O. daarentegen wel: hij kreeg de helft van de geëiste straf.

Het OM betoogde dat hij niet ''de sukkel" is die hij in de rechtszaal heeft willen spelen. Hij heeft het misbruik door zijn partner mogelijk gemaakt en op die manier een actief aandeel gehad.

Bekijk de verklaring van het Openbaar Ministerie:

Ouders

Bij het hoger beroep stelde het OM ook dat de ouders van de kinderen die zijn misbruikt door M. in juridische zin niet beschouwd kunnen worden als slachtoffer, ook al staat 'buiten kijf' dat ze wel degelijk slachtoffer zijn.

Erkenning is nu juridisch niet mogelijk, "hoe pijnlijk en onbegrijpelijk dat ook is", aldus het OM.

Eerder in het hoger beroep bleek dat veel ouders erkend willen worden als slachtoffer. Ook de deskundigen in de zaak betoogden dat de juridische erkenning, als een soort formele bezegeling, het herstel van de ouders zou kunnen bespoedigen. Veel ouders zijn in therapie gegaan sinds de zedenzaak aan het licht kwam.

Wetgeving

Het OM zegt het spijtig te vinden dat het niet vooruit kan lopen op toekomstige wetgeving. Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) heeft een wetsvoorstel ingediend waarmee ouders van zeer jonge kinderen ook als slachtoffer gezien kunnen worden. "De ouders zijn slachtoffer, maar het is nu geen optie."

De ouders zijn 'verbijsterd' dat het OM hen niet steunt, laat hun advocaat Richard Korver dinsdag weten.