
Schipholzaak tegen Alberto Stegeman moet over
Dat heeft de Hoge Raad dinsdag bepaald.
Stegeman toonde aan hoe eenvoudig het was om met een vals pasje op het beveiligde gebied van Schiphol te komen.
Daarna kreeg hij het voor elkaar om zelfs bij het vliegtuig van het Koninklijk Huis te komen.
Dossier
Hierop werd een strafrechtelijk onderzoek gestart, waarbij personeel van de onderzoeksjournalist werd gevolgd, telefoongedrag in de gaten werd gehouden en een dossier van ruim 1000 pagina's werd opgebouwd.
Het Openbaar Ministerie (OM) beweerde dat Stegeman niet in staat was geweest om op gevoelige gebieden van de luchthaven te komen zonder toegangspas en zette de zaak door.
Toegangspas
Volgens de Hoge Raad is onvoldoende onderzocht of het echt noodzakelijk was om een toegangspas van Schiphol te vervalsen om bij het vliegtuig van de Koningin te komen.
"Dat aspect moet nu opnieuw worden bekeken", stelt een zegsvrouw van de Hoge Raad tegenover NU.nl. "Van belang is of er ook op een andere manier kon worden aangetoond dat de veiligheid op Schiphol tekortschoot."
Kostbare zaak
"Ik snap dat een journalist alle zorgvuldigheid in acht moet nemen als hij de wet overtreedt. Dat delen we met de Hoge Raad, maar die zorgvuldigheid is betracht door Stegeman", reageert Thomas Bruning, Algemeen Secretaris van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ). "Maar het was nodig om de ernstige misstand aan te tonen."
"We zien het nieuwe gedeelte van de procedure met vertrouwen tegemoet", stelt Bruning die opnieuw rekent op vrijspraak. "We constateren nu wel dat dit een kostbare affaire voor hem wordt, want als die zaken lopen voor hem in de papieren. Daarom steunen we hem als NVJ en persvrijheidsfonds ook financieel."
Vrijgesproken
Stegeman werd in eerste aanleg veroordeeld, maar in hoger beroep vrijgesproken. Het hof overwoog dat de verslaggever wel had blootgelegd hoe onveilig de luchthaven was. Ook werd Europese rechtspraak bevestigd die journalisten het recht geeft om ernstige misstanden bloot te leggen.
Het OM vond dat de uitspraak een vrijbrief was voor journalisten om uit naam van een misstand continu de wet te overtreden en stapte naar de Hoge Raad.
Teleurgesteld
In een reactie tegenover NU.nl stelt Stegeman teleurgesteld te zijn. "Mijn punt in de uitzending was juist dat het heel eenvoudig is een toegangspas van Schiphol te vervalsen om bij het regeringstoestel te komen. Zonder vervalste pas heb je hulp van binnenuit nodig", stelt hij dan ook.
"Met een stukje plastic kon je zo de poort door. Dat had iedereen kunnen doen; een activist, maar ook een terrorist. Als dat was gebeurd dan waren de gevolgen niet te overzien geweest", meent Stegeman dan ook. "De beveiliging op Schiphol was bedroevend slecht. Als ik ongestoord bij een vliegtuig van de koningin kan staan, is er iets faliekant mis met de beveiliging."