De data en locaties van drone-vluchten moeten duidelijker en van tevoren bekend worden gemaakt. Dat vindt Rob van Nieuwland, voorzitter van drone-branchevereniging DARPAS.

"Zodra je dat doet, haal je gelijk de angel uit de privacydiscussie. Veel mensen vragen zich nu af waarom die onbemande vliegtuigjes boven onze hoofden rondzoemen", vindt van Nieuwland.

Drones zijn onbemande vliegtuigjes die op afstand worden bestuurd of van tevoren geprogrammeerd worden. Ze worden onder meer door het Amerikaanse leger met wapens uitgerust en in Afghanistan ingezet. In Nederland worden enkel camera's en meetapparatuur aan de drones bevestigd.

"Je moet van tevoren kunnen zien waar een drone rondvliegt en wat ze daar gaan doen."

Drones worden sinds 2009 met toestemming van het ministerie van Defensie ingezet voor onder meer oefeningen, dijkbewaking en inbraakpreventie. Uit onderzoek van NU.nl blijkt dat drones sinds augustus 2009 op minstens 551 dagen zijn ingezet.

Elke twee dagen

In 2012 werd in Nederland elke twee dagen een deel van het luchtruim afgezet om met een onbemand vliegtuigje te vliegen. Zo'n gedeeltelijke afzetting van het luchtruim wordt in de Staatscourant bekendgemaakt.

In 2011 werd 87 procent van de vluchten van tevoren aangekondigd. Vorig jaar was dat slechts de helft. Voorlopig staat de teller in 2013 op 16 procent, hoewel dat pas over 36 vluchtdagen is.

Percentage drone-vluchten die van tevoren zijn aangekondigd.

Beweeg de cursor over het diagram om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van Staatscourant. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Volgens de DARPAS-voorzitter kan meer transparantie over deze vluchten een preventief effect hebben. "Geen inbreker die er 's nachts op uit gaat als hij van tevoren weet dat hij in de gaten wordt gehouden. Maar dan moet je wel transparant zijn over de inzet van drones."

Bedrijven

"De drone-vluchten van de overheid zijn echter wel het topje van de ijsberg. Naast particulieren die een vliegtuigje aanschaffen, komen er ook steeds meer bedrijven bij die opnames maken. Daar moeten duidelijke afspraken over komen."

DARPAS heeft momenteel ruim 30 leden, zowel fabrikanten van drones als bedrijven die luchtopnames maken. In Nederland zijn zo'n 115 bedrijven die zich hiermee bezig houden.

"Die bedrijven maken luchtfoto's, video's van evenementen, houden vogelreservaten in de gaten of sporen drenkelingen op."

Volgens Van Nieuwland zijn momenteel meerdere partijen in gesprek om een website te ontwikkelen waarop de vluchtgegevens van bedrijven worden aangekondigd.

Bewaren

"Daarnaast moet er meer duidelijkheid komen over de informatie die wordt verzameld. Hoe veilig is dat opgeslagen en hoe lang blijft dat bewaard?"

Eerder deze maand stelden Gerard Schouw en Magda Berndsen van D66 Kamervragen aan minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie over de transparantie van drone-vluchten. Het antwoord daarop wordt in april verwacht.

"Het enige dat wij er nu over kunnen zeggen, is dat de drones door de politie worden ingezet voor observatie. Deze beelden worden niet bewaard", aldus een woordvoerder van Opstelten.

Lees hier meer over het onderzoek naar drones