Een 36-jarige bewoner van een woonwagenkamp in Sint-Michielsgestel is dinsdagochtend aangehouden voor de aanslag op het gemeentehuis in Waalre.

De politie denkt dat hij een van de brandstichters is. De verdachte ontkent betrokkenheid, aldus zijn advocaat. Om 09.00 uur viel de politie de woonwagen van verdachte Dick O. en zijn vriendin en de woonwagen van zijn ouders binnen.

De verdachte werd meegenomen en de woonwagens werden doorzocht in aanwezigheid van een officier van justitie. Het kamp aan de Spreeuwenbos werd tot ongeveer 11.30 uur afgesloten.

De politie bevestigt dat er twee auto's en computers in beslag zijn genomen. Er werd onder meer een donkere Audi afgevoerd.

Verkeerde

De bewoners reageerden woedend op de inval en de arrestatie. De drugsverslaafde Dick O. kan volgens hen nauwelijks lopen, komt zelden buiten en doet geen vlieg kwaad. Ze geloven niet dat hij iets heeft te maken met de aanslag in Waalre. ''Ze hebben de verkeerde.''

Zijn 58-jarige vader is vooral verontwaardigd omdat zijn zoon 2 weken geleden nog is uitgenodigd op het politiebureau vanwege de verdenkingen. Hij is er samen met hem geweest maar ze werden naar huis gestuurd omdat de politie geen tijd had, legde hij dinsdag geëmotioneerd uit.

De advocaat van de verdachte bevestigt zijn cliënt recent op het politiebureau is geweest. ''Het had toen geen prioriteit. Hij werkt mee maar ze willen kennelijk per se uitrukken'', zegt hij. De politie gaat niet in op het verhaal van de vader en raadsman.

Opdracht

Volgens de NOS had de politie het woonwagenkamp in Sint-Michielsgestel al lang in het vizier. De daders van de aanslag zouden hebben gehandeld in opdracht van een prominente bewoner van het kamp in Waalre. Er zou een direct verband zijn tussen de ruzie van de woonwagenbewoners in Waalre met de gemeente.

Het is de derde arrestatie tot dusver voor de brand. Twee mannen die eerder werden aangehouden, werden verdacht van betrokkenheid maar niet van brandstichting. Zij werden snel weer vrijgelaten.

Gouden tip

Vorige week werd een beloning van 25.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip over de aanslag. De politie wil niet zeggen of die beloning heeft geholpen.

Het monumentale deel van het gemeentehuis in Waalre werd in juli verwoest door brand nadat twee auto's naar binnen reden. Er werken nog steeds 40 rechercheurs aan de zaak. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.