Nederland staat voor Engelse taalvaardigheid op nummer 3 van de internationale ranglijst. Dit blijkt uit onderzoek van Education First, die de ranglijst English Proficiency Index (EPI) heeft gepresenteerd.

In totaal werden 1,7 miljoen mensen uit 54 niet-Engelstalige landen getest. Alleen de Zweden en de Denen beheersen de taal beter volgens het onderzoek.

Uit de EPI blijkt ook dat een goede Engelse taalvaardigheid en de welvaart in een land met elkaar gepaard gaan.

''Onze index laat zien dat hoge Engelse taalvaardigheid hand in hand gaat met meer export, meer innovatie en een hoger bruto nationaal product. Het belang van het goed spreken van de eerste wereldtaal is daarmee aangetoond'', aldus Petra Cubretovic van Education First.

Scandinavische landen

De testkandidaten uit de 54 landen werden in de periode 2009-2012 onderworpen aan drie verschillende Engelse taaltoetsen. Op basis van deze testscores werd een ranglijst gemaakt waaruit blijkt dat vooral Scandinavische landen hoog scoren. Landen als Thailand, Libië en Saoedi-Arabië staan onderaan de lijst.

In Nederland deden meer dan 5000 mensen mee aan het onderzoek. Opvallend is dat Nederland het enige land is waar mannen en vrouwen even goed Engels spreken. In vrijwel alle andere landen hebben vrouwen een voorsprong op mannen.

Young professionals

De 'young professionals' (25 tot 35 jaar) spreken van alle leeftijdscategorieën het beste Engels.

''Young professionals hebben al een paar jaar werkervaring en ondervinden aan den lijve dat goed Engels hard nodig is om mee te kunnen komen. Het Engels van jongeren die net van de middelbare school af zijn is daarentegen vaak nog niet van voldoende niveau voor een studie of carrière'', aldus Cubretovic.

De taaltesten voor de derde editie van de EPI, die over een paar jaar uitkomt, zijn inmiddels gestart. Scholen en universiteiten kunnen hun studenten testen laten maken. Over een tijd kan worden bekeken welke middelbare school of vervolgopleiding de hoogste score heeft behaald.