De verhuizing van een olifantenfamilie die vanwege ruzie met andere olifanten in Dierenpark Emmen weg moest, gaat voorlopig niet door. Bij twee van de vier olifanten zijn antistoffen van tuberculose aangetroffen.

Dat zei eindverantwoordelijke voor de dieren in het park Lisette de Ruigh op RTV Drenthe.

Samen met het park in Duitsland is besloten de dieren voorlopig niet te verhuizen, zei directeur Frankwin van Beers tegen de regionale omroep.

"We hebben best te doen met Osnabrück. Voorlopig hebben zij een gebied voor olifanten leeg staan. Dat is voor Osnabrück en de bezoekers gewoon even niet leuk." Er is volgens de directeur wel alle begrip voor. "Omgekeerd had het ook zo kunnen zijn."

Slurfspoelsel

Bij de twee positief geteste olifanten wordt binnenkort slurfspoelsel afgenomen. Dat wordt onderzocht op aanwezigheid van de tbc-bacterie. De 15 verzorgers van de olifanten worden voor de zekerheid ook onderzocht op tbc. "Wij willen uitsluiten dat zij besmet zijn", zei De Ruigh.

Als de olifanten besmet blijven, wordt de rest van de kudde mogelijk ook onderzocht. Alle dieren in het park worden sowieso regelmatig op tbc gecontroleerd. "Voordat dieren op transport worden gezet gebeurt dit ook altijd."

Als de olifanten inderdaad tbc hebben, is dat volgens De Ruigh te behandelen. "Maar daar willen we nog niet te veel aan denken, we willen eerst zeker weten wat er aan de hand is."

Ruzie

De ruzie tussen de olifanten dreigt volgens de directeur niet verder uit de hand te lopen nu de dieren langer blijven. Ze zouden er inmiddels aan gewend zijn om de beurt naar buiten te gaan. "Ze vinden het wel prettig zo." Met de zomer in aantocht is er volgens hem binnenkort meer ruimte om de dieren naar buiten te laten.

De bonje tussen de olifanten begon in juni na de dood van het dominante vrouwtje van de kudde. Een olifantenmoeder schoof zichzelf naar voren als waardige opvolger, maar daar dachten de twee dochters van het kuddehoofd anders over.

De strijdende olifanten begonnen elkaar met bijten, stoten en veel trompetteren het leven zuur te maken. Nadat de dierenverzorgers de beesten fysiek hadden gescheiden, hield de vijandigheid aan en werd besloten vier olifanten weg te sturen.