In het midden en oosten van het land is dinsdag code oranje, de op één na hoogste waarschuwing, afgekondigd vanwege het risico op natuurbranden.

Het gaat om de veiligheidsregio's Utrecht, Gelderland-Midden, en Noord- en Oost-Gelderland.

Dat staat op natuurbrandgevaar.nl, een site van de gezamenlijke veiligheidsregio's. Code oranje houdt in dat er kans is op een snel uitbreidende natuurbrand.

Door de combinatie van harde wind en kou van de afgelopen dagen zijn bomen en struiken kurkdroog geworden. Een brand kan zich daardoor onvoorspelbaar ontwikkelen.

Terreineigenaren en hulpdiensten zijn daarom extra alert.

De regio's waar nu code oranje is afgekondigd gingen maandag al samen met delen van Drenthe en Overwijssel over op code geel. Drenthe en Overijssel staan nog altijd op geel, net als de Gooi- en Vechtstreek. Ook in de kop van Noord-Holland is code geel afgegeven.

Aangestoken

De brandweer houdt er ernstig rekening mee dat de twee branden die de afgelopen dagen hebben gewoed op heidevelden in Hoog Soeren bij Apeldoorn aangestoken zijn. Dat heeft een woordvoerder van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland gezegd.

Onderzoek heeft maandag sporen van brandstichting opgeleverd bij de heidebrand van zondagavond. Toen ging een natuurgebied van 100 bij 200 meter in vlammen op. In de vroege uren van dinsdag brandde in dezelfde omgeving een natuurgebied ter grootte van 4 of 5 voetbalvelden af.