Het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) heeft van drie van de vijf verdachten van de geruchtmakende mishandeling in Eindhoven het verzoek om uitlevering ingetrokken.

Dit maakt het OM in Den Bosch maandag bekend.

De Belgische rechter oordeelde eerder dat in totaal vijf verdachten van de mishandeling aan Nederland mogen worden uitgeleverd. Het hoger beroep van de jongemannen tegen die beslissing zou dinsdag worden behandeld bij het hof in Antwerpen.

Onderzoek zou nu hebben uitgewezen dat drie verdachten geen actieve rol hebben gehad bij de mishandeling. Uitlevering door België is daarom niet meer nodig voor het onderzoek of een eventuele voorgeleiding aan de rechter.

De personen blijven nog wel verdacht. Een woordvoerder van het OM in Den Bosch laat aan NU.nl weten dat pas na het bestuderen van het eindprocesverbaal wordt bepaald waar ze voor vervolgd gaan worden.

Over de andere twee verdachten wordt dinsdag bepaald over de uitleveringsverzoeken ingetrokken kunnen worden. Ook voor hen geldt dat de definitieve beslissing over het al dan niet vervolgen valt na bestudering van het eindprocesverbaal.

Opgelucht

Advocaat Tim Smet van een van de drie jongeren is opgelucht. ''Het OM in Nederland volgt nu eindelijk onze stelling dat er onderscheid moet worden gemaakt tussen de mensen die geslagen en geschopt hebben en mensen die toeschouwer waren.''

Hij verwacht dat zijn cliënt nog wel in Nederland zal worden berecht.

Heksenjacht

Beelden van de mishandeling veroorzaakten in januari veel verontwaardiging en een heksenjacht op de daders. Drie verdachten meldden zich bij de Nederlandse politie en werden aangehouden.

Vijf verdachten meldden zich bij de Belgische politie. Zij werden niet aangehouden en mochten vrijwel meteen weer naar huis.