Voetbalbond KNVB is 'niet verrast' dat er dit weekend vijf meldingen binnenkwamen op de nieuwe KNVB-hulplijn over geweld op het veld.

Volgens een woordvoerder is het aantal gebruikelijk voor een voetbalweekend.

''Dat is heel ernstig'', concludeert de woordvoerder. ''Wij weten al een tijd dat het zo regelmatig voorkomt, maar dankzij de hulplijn en de media wordt het nu heel zichtbaar.''

''Je roept het niet zomaar een halt toe, het is een heel moeilijk en complex probleem. Er is ongetwijfeld nog wel meer gebeurd, dat moet nog blijken uit de wedstrijdformulieren'', verklaarde de woordvoerder. Het aantal incidenten daalt overigens wel sinds afgelopen herfst, mede doordat de KNVB nog sneller maatregelen neemt tegen spelers en clubs die over de schreef gaan.

Excessen

''Dat geeft aan dat het wel degelijk mogelijk is om het aantal excessen verder terug te dringen met verdere maatregelen en hard optreden'', benadrukt de woordvoerder, die toegeeft dat de KNVB anderzijds niet kan voorkomen dat sommige mensen zich misdragen op het veld. ''Je moet de impact van maatregelen niet overschatten, het lontje is kort bij sommige mensen.''

De KNVB vindt dat iedere club ook zelf de verantwoordelijkheid heeft om raddraaiers aan te pakken en vooral ook te voorkomen dat spelers, begeleiders en publiek over de schreef gaan. De voetbalbond helpt daarom clubs om meer aandacht te vragen voor respect op het veld.

Tuchtcommissie

De meldingen van afgelopen weekend zullen door de tuchtcommissie worden bekeken. Die kan een club een boete opleggen of, als er vaker problemen zijn, bijvoorbeeld verbieden om een weekend te spelen.

Verder juicht de KNVB het toe als er aangifte wordt gedaan bij de politie na een incident.