De GGD gaat vervolgonderzoek doen naar kindermishandeling in het koranonderwijs in Tilburg-Noord. Burgemeester Peter Noordanus heeft dat maandag aangekondigd in de gemeenteraad.

Het onderzoek komt er zodra twee koranscholen expliciete afspraken tegen kindermishandeling hebben ondertekend. De GGD kiest zelf de onderzoeksmethode, aldus de burgemeester.

Vorige week werd bekend dat de GGD signalen heeft ontvangen over kindermishandeling tijdens koranlessen.

Kinderen vertelden de GGD dat leerlingen worden geslagen tijdens lessen in de moskee in Tilburg-Noord, van de omstreden salafistische imam Ahmad Salam. Ook tijdens weekendles aan Somalische kinderen in wijkcentrum Ypelaer zouden kinderen geslagen worden.

Moskee

In 2008 vroeg het ministerie al om een onderzoek in de moskee van de ultraconservatieve Syrische imam. Het onderzoek kwam er niet omdat de moskee niet meewerkte.

Nader onderzoek moet eventuele schade bij kinderen opsporen om gericht steun te bieden aan kinderen en ouders, aldus de GGD.

Geen retoriek

Noordanus treft vooralsnog geen andere maatregelen tegen de twee betrokken scholen. ''Ik begin niet met retoriek, dat helpt de kinderen niet verder'', reageerde hij op verzoeken uit de gemeenteraad om imam Salam de stad of het land uit te zetten.

De burgemeester vertrouwt erop dat de scholen het protocol ondertekenen. De scholen hebben elke vorm van fysieke bestraffing, vernedering en kindermishandeling veroordeeld, aldus de burgemeester. Ze zeggen dat ze niet op de hoogte waren.

Kamervragen

PVV-Kamerlid Joram van Klaveren en PvdA-Kamerlid Keklik Yücel stelden afgelopen week al Kamervragen aan minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) over de incidenten in Tilburg.

Van Klaveren wil een landelijk onderzoek naar mishandelingen op Koranscholen. Yücel wil van Asscher weten hoeveel van dergelijke meldingen er jaarlijks binnenkomen. Ook is ze benieuwd of dit vaker voorkomt op scholen met islamitische grondslag.

Van Klaveren vindt verder dat scholen waar dergelijke incidenten plaatsvinden moeten worden gesloten.

Yücel wil niet zo ver gaan, maar wil wel dat Asscher scholen die zich schuldig maken aan fysieke bestraffing hierop aanspreekt. De betreffende docenten moeten in haar ogen worden berispt, geschorst of ontslagen.