Zondag is niet de koudste 24 maart ooit gemeten. In De Bilt kwam de temperatuur even uit op 3 graden. Dat is een tiende graad warmer dan in 1916, dat het record van de koudste 24 maart behoudt.

Als de temperatuur in De Bilt onder de 2,9 graden Celsius was gebleven, was het de koudste 24 maart ooit gemeten. Maar zondagmiddag tikte de thermometer heel even de 3 graden aan, meldt weeronline.nl.

Het is wel nog steeds uitzonderlijk koud voor de tijd van het jaar: sinds 1952 is het niet meer zo koud geweest eind maart. De laatste keer dat de temperaturen ook zo laag waren in maart, was op 29 maart 1952. Toen bleef het kwik steken op 0,1 graad boven nul. Normaal ligt de temperatuur eind maart rond 8 graden.

De gevoelstemperatuur lag zondagochtend in Groningen op -16 graden. Die gevoelstemperatuur werd veroorzaakt door de harde, ijzige oostenwind in een groot deel van het land. In de rest van het land lag de gevoelstemperatuur tussen de -10 en de -15 graden. Op sommige plaatsen werden windstoten gemeten van 90 kilometer per uur.

In het zuiden viel zondagochtend in het zuiden van Nederland nog een flink pak sneeuw. In Zeeland en Brabant viel plaatselijk zo'n drie tot zeven centimeter en in Limburg plaatselijk zelfs tien centimeter.

Dinsdag

Normaal is het rond deze tijd van het jaar zo'n 8 graden. Vanaf dinsdag wordt het minder koud, verwacht weeronline. De temperatuur stijgt geleidelijk. Of er volgende week in het paasweekend normale temperaturen voor de tijd van het jaar worden gehaald, is nog onzeker.

Bekijk hier het actuele weerbericht | Lezersfoto's van de koude lente