Twee voetballers van 16 en 17 jaar uit Deventer zijn zaterdagmiddag aangehouden na een vechtpartij tijdens een voetbalwedstrijd in Apeldoorn.

Bij de knokpartij tussen VV Columbia uit Apeldoorn en IJsselstreek uit Deventer raakte een 19-jarige jongen uit Apeldoorn gewond, meldt de politie zondag.

De vechtpartij ontstond rond 16.30 uur op een sportcomplex aan de Winkewijertlaan. Na een overtreding van een speler ontstond onenigheid, wat uitmondde in een vechtpartij.

Daarbij zou de 19-jarige man uit Apeldoorn zijn geschopt terwijl hij op de grond lag. Het slachtoffer werd ter plaatse gecontroleerd door ambulancepersoneel en hoefde niet naar een ziekenhuis.

Het duo kon door de politie worden aangehouden aan de hand van getuigenverklaringen en is vastgezet. Twee personen deden aangifte. De politie onderzoekt de zaak.

Driemond

Tijdens een wedstrijd in Driemond liep het zondagochtend ook uit de hand. Spelers van voetbalclubs Geinburgia, uit Driemond en Roda '23, uit Amstelveen gingen met elkaar op de vuist.

De wedstrijd, met spelers die tussen de 13 en 14 jaar oud zijn, is gestaakt nadat een leider van de Amstelveense club werd geschopt en geslagen. Een speler van de club werd kort daarvoor in elkaar geslagen.

"Spelers van Geinburgia hebben spelers van de bezoekende club getrapt'', vertelde Jaap de Groot van Geinburgia, die zondag de wedstrijd floot. De Groot heeft het over een heel vervelend incident. ''We zitten met onze handen in het haar.'' Wat er met de twee schoppende spelers zal gebeuren, is nog niet duidelijk. ''We gaan disciplinaire maatregelen nemen'', aldus de scheidsrechter.

Hoe het nu met de speler en leider van de club gaat kon een woordvoerder niet zeggen.

Roda '23 laat aan NU.nl weten aangifte te hebben gedaan bij het meldpunt voetbalgeweld van de KNVB, wellicht wordt er ook aangifte gedaan bij de politie.

Den Haag

Zaterdagmiddag ontaardde een voetbalwedstrijd tussen twee Haagse jeugdelftallen in een vechtpartij, daarbij is de scheidsrechter mishandeld. De man zou toegetakeld zijn door ouders van voetballers van de clubs Laakkwartier en HMC.

Hij is naar het ziekenhuis gebracht voor behandeling maar is inmiddels weer thuis. "Het gaat goed met hem'', aldus een politiewoordvoerder.

Het tumult ontstond volgens berichtgeving van de politie vermoedelijk nadat één van de spelers geschopt werd en een aanwezige vader het veld op ging. Volgens getuigen zou de scheidsrechter eerst zelf een klap hebben uitgedeeld, waarna verschillende aanwezigen op de man begonnen in te slaan.

De scheidsrechter liet aan de politie weten zelf niet te hebben geslagen, maar te zijn mishandeld door de aanwezigen. Zij zouden hem hebben vastgepakt, vastgezet en geslagen hebben.

De politie is een onderzoek gestart.

Meldpunt

Bij de nieuwe KNVB-hulplijn zijn dit weekeinde tot nu toe vijf telefoontjes binnengekomen over geweld bij het amateurvoetbal. Dat heeft de bond zondag laten weten. Het ging bijvoorbeeld om schoppen, slaan, spugen of bedreigingen. ''Dat is veel ja'', zegt een woordvoerder van de bond.

De KNVB geeft geen informatie over welke clubs hebben gebeld. Wel kon de zegsman vertellen dat alle incidenten bij de jeugd zijn geweest. Daarvan gebeurde één incident bij het meisjesvoetbal. Bij één wedstrijd zijn twee mensen door de politie opgepakt.

Dit is het eerste weekeinde dat de hulplijn gebeld kon worden. Zaterdag kreeg de KNVB twee meldingen over geweld, zondag drie. Daarnaast kwam de KNVB zelf een incident op het spoor. Bij geen van de meldingen was het noodzakelijk dat de bond direct actie ondernam.

12 meldingen

Bij een ander meldpunt voor incidenten bij het amateurvoetbal, Meldpunt Voetbalgeweld, kwamen dit weekeinde 12 meldingen binnen. ''Die lopen uiteen van het niet doorgeven van rode kaarten, opstootjes en bedreigingen.

Opvallend is dat we vijf meldingen uit Amsterdam hebben binnengekregen'', laat de organisatie zondag weten.