De Explosieven Opruimingsdienst van Defensie (EOD) heeft zondag langs de IJssel in Deventer opnieuw vier bommen onschadelijk gemaakt.

De werkzaamheden zijn goed verlopen en waren rond 11.00 uur klaar, meldde de gemeente. Een groot gebied werd tijdelijk ontruimd. Inmiddels is de doorgaande weg langs de IJssel is vrijgegeven en het scheepvaartverkeer kan de ruimingsplek weer passeren.

Vorige week zondag werden ook al vier bommen onschadelijk gemaakt. Voor het project Ruimte voor de Rivier Deventer moet veel grond worden weggegraven langs de IJssel. De rivier krijgt meer ruimte om hoogwater sneller te kunnen afvoeren.

Het is bekend dat daar niet-geëxplodeerde explosieven liggen uit de Tweede Wereldoorlog. Vorig weekend werd gestart met de zoektocht naar de explosieven. Sindsdien zijn er 18 bommen gevonden. Mogelijk worden dat er nog meer.

Op zaterdag 13 april gaat de EOD verder met het ruimen van de bommen, als de waterstand van de IJssel daar dan geschikt voor is. Bij hoogwater kan namelijk niet worden geruimd. Ook op zondag 21 en 28 april kunnen er nog ruimingen zijn.