In het onderzoek naar de monstransroof uit het Utrechtse Museum Catharijneconvent eind januari zijn twee nieuwe verdachten opgepakt.

Een van de verdachten is na de arrestatie meteen weer vrijgelaten, de tweede zit sinds een week vast, bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie een bericht in het AD zaterdag.

De verdachte die nog vastzit, zit in beperkingen, wat betekent dat hij alleen met zijn advocaat contact mag hebben.

Vorige maand werden al drie verdachten opgepakt. De drie mannen van 21, 25 en 35 jaar uit Utrecht en Maarssen legden een in plastic gewikkeld voorwerp in een auto. De politie besloot de mannen daarop te volgen en hield ze op de A27 bij Gorinchem aan. In de auto werd de zwaar gehavende monstrans aangetroffen. De verdachten waren vermoedelijk onderweg naar België.

Overval

De roof vond 29 januari op klaarlichte dag plaats. De overvallers sloegen toe in de schatkamer van het museum. Ze sloegen een ruit stuk, verbrijzelden een vitrine en gristen het liturgische kunstwerk mee.

Toen beveiligers hen probeerden tegen te houden en een schermutseling ontstond, wisten zij een deel van de monstrans uit de handen van de rovers te trekken. Daardoor bleef het kostbaarste deel van het object achter in het museum.

De monstrans, waarin in de katholieke kerk geconsacreerde hosties worden bewaard, heeft een verzekerde waarde van 250 duizend euro. De monstrans was geleend van de parochie van de Heilige Drie-eenheid in Amsterdam.