De gaswinning rondom en onder de Waddenzee wordt door de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) uitgebreid.

In 2011 heeft de NAM de gaswinning al opgeschroefd, maar het ministerie van Economische Zaken heeft hier nu definitief mee ingestemd. Dat laat een woordvoerder van de NAM zaterdag weten.

De NAM is verheugd over de goedkeuring van minister Henk Kamp. ''Dit is een belangrijke stap in de procedure'', aldus de woordvoerder.

In 2011 diende de NAM een nieuw zogenaamd 'winningsplan' in bij het ministerie met het verzoek de gaswinning te verhogen. Uit eigen onderzoek bleek namelijk dat er meer gas kon worden geproduceerd zonder de grenzen van de toegestane bodemdaling te overschrijden.

15 miljard

In overleg met de minister is de NAM indertijd al begonnen om de hoeveelheden gas uit het nieuwe plan te produceren. Het gaat om 15 miljard kubieke meter gas extra de komende 20 jaar. Nu het ministerie heeft ingestemd met het plan is de procedure formeel afgesloten.

De woordvoerder benadrukt dat de gaswinning in het Waddengebied losstaat van de winning in noord-Groningen. Daar ligt de NAM onder vuur omdat de gaswinning in dat gebied leidt tot aardbevingen.

Charmeoffensief

Eerder deze week nog begon de NAM nog een charmeoffensief om het vertrouwen van inwoners van de provindie Groningen terug te winnen. Door de aardgaswinning vonden in korte tijd meerdere aardbevingen plaats in de pronvincie.

Bijna 6000 Groningers die schade aan hun woning hebben door aardbevingen hebben een persoonlijke brief van NAM-directeur Bart van de Leemput gekregen.

Leden van de NAM gaan de komende tijd op bezoek bij de mensen die een schadeclaim hebben ingediend.