Er worden steeds minder kinderen uit het buitenland geadopteerd.

Dat meldt de Volkskrant zaterdag. Vorig jaar zijn er in Nederland 488 geadopteerd, een diepterecord in 40 jaar tijd. Het aantal ouders dat een aanvraag voor adoptie indient, is de afgelopen 5 jaar met 75 procent afgenomen.

Het aantal internationale adopties daalt wereldwijd sterk. Vonden er in 2004 nog ruim 45.000 adopties plaats, in 2011 waren dat er 23.000.

Meerdere factoren dragen bij tot de daling. De krant noemt aanhoudende berichten over gesjoemel met procedures een van de oorzaken. Ook zijn de meeste kinderen die beschikbaar zijn voor adoptie ouder dan 2 jaar of gehandicapt. Adoptieouders adopteren liever jongere en niet-gehandicapte kinderen.

Niet aftrekbaar

Ook door de voortschrijdende stand der wetenschap, waardoor ouders toch nog eigen kinderen kunnen krijgen, zou de vraag naar adoptiekinderen dalen. Bovendien kost de adoptie ten minste tienduizend euro, en vaak veel meer. Sinds begin dit jaar zijn die kosten in Nederland niet meer aftrekbaar, schrijft de Volkskrant.

Verder worden er minder kinderen aangeboden voor adoptie. Dat komt onder meer door de economische vooruitgang in Azië en Zuid-Amerika. Ook vangt men weeskinderen liever op in eigen land of worden vanwege de media-aandacht over onzorgvuldige procedures en kinderhandel de grenzen voor adopties gesloten.