In delen van het land gaat het zaterdag weer sneeuwen. In het zuiden van het land kan in de loop van de dag uiteindelijk 3 tot 5 centimeter vallen, in het midden 1 tot 3 centimeter.

In de noordelijke helft blijft het droog, verwacht het KNMI.

Volgens het weerinstituut gaat het zaterdagmiddag vanuit het zuiden licht sneeuwen. Dat zorgt nog niet voor gladheid, maar 's avonds blijft de sneeuw op steeds meer plaatsen liggen.

In de nacht naar zondag neemt de sneeuw geleidelijk af, maar volgens het KNMI wordt het dan nog niet helemaal droog.

Behoorlijk koud

Het wordt het weekeinde ook behoorlijk koud voor de tijd van het jaar. Volgens Weeronline kan de gevoelstemperatuur in het noorden zondagochtend uitkomen op min 15 graden Celsius.

De dagrecords voor de koudste 23 en 24 maart kunnen ook sneuvelen. Dat record stamt uit 1916, aldus Weeronline. Op de 23e bleef het kwik destijds in De Bilt steken op 1,1 graden en op 24 maart 1916 werd het 2,9 graden. Komend weekeinde wordt een temperatuur van 1 à 2 graden verwacht.

Volgens het KNMI varieert de middagtemperatuur zaterdag van net onder nul in het noordoosten tot 3 graden boven nul in het zuidwesten. Er staat wel een stevige oostenwind, waardoor het ''bijzonder koud'' aanvoelt.

Tjiftjaf

De tjiftjaf en de fitis, twee trekvogels met bestemming Nederland, blijven weg door het winterse weer. Ze houden een tussenstop in Zuid-Europa waar ze wachten tot het weer in Nederland beter wordt. Dat zegt de Vogelbescherming.

De trekvogels, die in Afrika overwinteren, zijn normaal in deze tijd van het jaar al in het land, maar volgens een woordvoerster van de Vogelbescherming zijn er veel minder tjiftjafs dan normaal en is de fitis zelfs nog nauwelijks gezien.

Ook de vogeltrek uit Nederland is vertraagd door het aanhoudende winterse weer. Sijsjes hebben hun trek naar het hoge noorden vanwege het slechte weer uitgesteld en zijn nog in groten getale in Nederland te vinden, aldus de Vogelbescherming.

Bekijk hier de actuele weersverwachting