Twee Amsterdammers zijn vrijdag vrijgesproken voor de liquidatiepoging op Etous Belserang, de president van de Amsterdamse motorclub Satudarah.

De rechtbank in Haarlem bepaalde vrijdag dat niet bewezen is dat de mannen een liquidatie op Belserang aan het voorbereiden waren. Het Openbaar Ministerie (OM) had 9 jaar celstraf tegen tegen de twee geëist.

De 25-jarige York M. en de 26-jarige Jaïr W. kregen wel een half jaar celstraf, omdat ze in de nacht van 9 op 10 november 2011 een doorgeladen vuurwapen bij zich hadden.

Belserang belde die bewuste nacht meermalen 112 en zei dat twee mannen in een auto een aanslag op hem wilden plegen. Nadat hij ze had achtervolgd, crashte de auto van de Amsterdammers bij het Rottepolderplein.

Gevlucht

Toen de politie bij de auto kwam, waren de inzittenden gevlucht. Rond en in de auto lagen een doorgeladen wapen, bivakmutsen, patronen en zwarte helmen. Jaïr W. werd korte tijd later gewond gevonden in Zwanenburg en meteen aangehouden.

York M., die ook wordt verdacht van de aanslag op de rechtbank in Amsterdam, werd in januari 2012 opgepakt.

Bewijsmateriaal

Volgens de rechtbank is op grond van allerlei bewijsmateriaal wel duidelijk dat het tweetal bezig was met het voorbereiden van een misdadig doel. Maar welk concreet doel dat was, is volgens de rechtbank niet vast te stellen. ''De bewijsmiddelen leveren slechts aanwijzingen op en dat is onvoldoende voor een veroordeling'', zo staat in het vonnis.

Volgens de rechtbank was Belserang bang voor een liquidatie, omdat zijn broer een aantal jaren geleden is omgebracht. ''Hij heeft niet kunnen of willen ophelderen wie hem zou willen liquideren en waarom'', stelt de rechtbank.

Het Openbaar Ministerie overweegt nog of het in hoger beroep gaat.