Politieagenten moeten zich beter kunnen beschermen als ze betrokken raken bij gewelddadige incidenten. Politiebond ACP wil daar op korte termijn afspraken over maken met minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD).

Aanleiding voor de wens is de overval op een depot van geldtransportbedrijf Brink's in Best. De daders schoten woensdag tijdens hun vlucht met automatische wapens op de politie. Er raakte niemand gewond.

ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp ziet deze vorm van 'uitermate grof geweld' de afgelopen jaren steeds vaker. "Dit soort criminaliteit heeft grote maatschappelijke impact, des te belangrijker is het dat deze daders snel kunnen worden aangehouden", stelt hij in een verklaring.

Juiste middelen

"Voor onze collega's, die met gevaar voor eigen leven optreden, is het van groot belang de juiste middelen te kunnen gebruiken zodat zij met vertrouwen hun werk kunnen doen."

"Wij willen in het gesprek met de minister nieuwe maatregelen bespreken en afspraken maken om dit excessieve geweld tegen te gaan, meer veiligheid voor onze collega's te bieden en effectiever te kunnen optreden."

De vakbondsman geeft geen concrete voorbeelden.

Opstelten

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) wilde vrijdag na afloop van de ministerraad niet ingaan op specifieke maatregelen om dit soort gewelddadige overvallen tegen te gaan.

Naar aanleiding van de overval op het geldtransportbedrijf heeft hij wel overleg gehad met de top van de politie en het Openbaar Ministerie. "We zetten zwaar geschut in en doen er alles aan om de daders te pakken. Wat we daarbij gaan inzetten ga ik niet zeggen."