De middeleeuwse kogge, die vorige zomer werd gevonden in de bodem van de Beneden-IJssel bij Kampen, wordt boven water gehaald.

Dat heeft Rijkswaterstaat besloten nu is gebleken dat een berging van het vrijwel intacte scheepswrak vrijwel even duur is als het schip laten liggen.

Archeologen hebben vastgesteld dat de kogge bij Kampen een ''unieke historische vondst'' is.

Er zijn op de wereld vrijwel geen onbeschadigde exemplaren van handelsschepen uit de 15e eeuw gevonden.

De kogge is met sonarapparatuur gevonden bij de verkenning van de bodem van de Beneden-IJssel. Rijkswaterstaat gaat daar het zomerbed van de rivier uitdiepen om de IJssel bij hoge waterstanden meer ruimte te geven.

Gedeeltelijk bloot

Door het uitdiepen zakt de rivierbodem ongeveer 2 meter. Daardoor zou het scheepswrak gedeeltelijk bloot komen te liggen onder water.

Dat betekent dat er maatregelen moeten komen voor de scheepvaart en de waterveiligheid, aldus Hans Brouwer van het project Ruimte voor de Rivier. Dergelijke maatregelen pakken net zo duur uit als het bergen van de kogge.

Wereldwijd

Rijkswaterstaat verwacht de kogge volgend jaar boven water te kunnen halen. Wereldwijd is er veel belangstelling voor het bestuderen van het schip, dat destijds expres is afgezonken om de loop van de IJssel te veranderen.