Ongeveer 100 Turkse demonstranten zijn vrijdagochtend rond 10 uur bijeengekomen in Lelystad waar ze zich laten horen tegen het jeugdzorgbeleid in ons land.

Het protest duurt tot 11 uur en vindt plaats op het Stadhuisplein.

Aanleiding voor de actie is de onrust die in Turkije en onder Nederlandse Turken is ontstaan over de opvang van Turks-Nederlandse kinderen bij homostellen of gezinnen met een andere religieuze achtergrond.

Aanvankelijk wilden de betogers voor de deur van Jeugdzorg demonstreren maar omdat de gemeente 1000 mensen verwachtte, was gekozen voor het grotere plein in het centrum. De opkomst was uiteindelijk veel lager.

De demonstranten hadden enkele spandoeken en protestbordjes bij zich waarop teksten stonden als 'Bureau jeugd zonder zorg' en Jeugdzorg blijf af van onze kinderen'.

Burgemeester

Onder de sprekers was onder anderen burgemeester Margreet Horselenberg van Lelystad. ''Laten we vooropstellen, Jeugdzorg haalt niet zomaar een kind uit een gezin weg. Er kunnen altijd nog dingen verbeterd worden, maar in 99,9 procent van de gevallen gaat het gewoon goed.'' Haar uitspraken leverden boe-geroep op van de demonstranten.

Bekijk de beelden: