De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan is donderdagmiddag aangekomen bij het Catshuis voor overleg met premier Mark Rutte.

Een klein groepje demonstranten wachtte de Turkse regeringsleider op en schreeuwde leuzen.

Onder meer de hechte diplomatieke en economische banden komen aan de orde tijdens het overleg. Vorig jaar vierden beide landen 400 jaar diplomatieke betrekkingen.

Het bezoek werd eerder overschaduwd door de kwestie rond het pleegkind Yunus dat in Turkije voor veel ophef zorgde. Het kabinet liet weten de zaak aan Erdogan te willen uitleggen.

Demonstratie

Een demonstratie in Den Haag tegen Erdogan is donderdag rustig verlopen. Zo'n honderd mensen deden mee aan de protestactie. Rond 14.30 verlieten de meeste demonstranten Het Plein. Volgens de politie hebben zich geen incidenten voorgedaan. Er was een aantal sprekers en er werden leuzen geroepen tegen de Turkse premier.

Migrantenorganisaties uit Turkije protesteerden in Den Haag tegen de politiek die Erdogan voert tegen Syrië, Koerden, Alevieten, minderheidsgroepen en werkenden. Ook zijn ze tegen bemoeienis van de Turkse regering met Turken in Nederland.

Onderdrukt

''Minderheden worden onder Erdogan onderdrukt in Turkije, er is geen persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting staat ook al jaren onder druk", aldus een van de organisatoren Nuri Karabulut, voorzitter van de Turkse arbeidersvereniging DIDF.

''In de zaak met het pleegkind Yunus is er in Turkije een walgelijke campagne gevoerd, waarbij zelfs de seksuele geaardheid van de pleegouders er is bijgehaald. Als er al een probleem met de jeugdzorg is, is dat een Nederlands probleem dat ook hier moet worden opgelost. Daar heeft Turkije niks mee te maken."

Ziek

Een privébezoek van de Turkse premier eerder op de ochtend aan de Keukenhof in Lisse werd afgezegd omdat hij ziek zou zijn.

De audiëntie rond het middaguur bij koningin Beatrix ging wel door. Ook een bezoek aan de Staten-Generaal en een ontmoeting met het bedrijfsleven lijkt gewoon doorgang te vinden.