De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan is donderdag tijdens zijn bezoek aan Nederland ziek geworden. 

Dat heeft een woordvoerder van het bloemenpark in Lisse bevestigd. Het is de eerste dag dat de Keukenhof dit jaar open is. ''Het is jammer dat de heer Erdogan er niet zal zijn, maar er lopen gelukkig al andere gasten rond'', aldus de woordvoerder.

Erdogan kwam woensdagavond in ons land aan. Voor donderdag stonden onder meer een afspraak met premier Mark Rutte in het Catshuis en een audiëntie bij koningin Beatrix gepland.

Later zou in het Kurhaus een bijeenkomst zijn met het bedrijfsleven. In het gevolg van Erdogan reizen ministers, parlementariërs en toplieden van het Turkse bedrijfsleven mee.

Beatrix

De Rijksvoorlichtingsdienst laat weten dat de bezoeken die Erdogan zou brengen aan koningin Beatrix en premier Mark Rutte gewoon doorgaan.

De ontmoeting met de voorzitter van de Eerste Kamer en de ondervoorzitter van de Tweede Kamer is ook ''nog niet afgeblazen", zegt een woordvoerder van de Tweede Kamer. Ook een bijeenkomst met vertegenwoordigers uit het Turkse en Nederlandse bedrijfsleven is niet geannuleerd.

Demonstraties

De komst van de Turkse premier leidde tot de aankondiging van diverse demonstraties in Den Haag. Zo wordt er geprotesteerd door leden van de jongerenorganisatie van het Centrum Informatie en Documentatie Israël, die Erdogan anti-Israëlische retoriek verwijten.

Anderen demonstreren tegen Erdogans houding tegenover buurland Syrië, de Koerden en andere minderheden in Turkije.

Het kabinet zou ook met Erdogan spreken over de zaak van de 9-jarige Yunus, waarover in Turkije ophef is ontstaan. De jongen is huis geplaatst en groeit nu op bij twee lesbische pleegouders.