De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan is woensdagavond aangekomen in Nederland voor een officieel bezoek. 

Op beelden van de NOS is te zien hoe de premier samen met zijn vrouw aankomt bij een hotel.

De verwachting was dat Erdogan morgen pas naar Nederland zou komen. Vier organisaties hebben protesten in Den Haag aangekondigd tegen het bezoek de Turkse premier.

Het zijn onder anderen leden van de jongerenorganisatie van het Centrum Informatie en Documentatie Israël. Zij verwijten Erdogan anti-Israëlische retoriek. Anderen demonstreren tegen Erdogans houding tegenover buurland Syrië, de Koerden en andere minderheden in Turkije.

Yunus

Naar verwachting zullen de komende dagen ook boze Turken de straat op gaan. Aanleiding voor hen protest is de ophef, die in Turkije is ontstaan over het verhaal van de Turkse jongen Yunus en zijn Nederlandse pleegouders.

Het jongetje van negen is uit huis geplaatst en groeit nu op bij twee lesbische vrouwen. Dat leidde tot veel verontwaardiging.

De biologische moeder wil Yunus terug en riep de Turkse premier op zich voor haar strijd in te zetten. De opschudding leidde ertoe dat de pleegouders met de jongen zijn ondergedoken.

Uitleg

Het kabinet zal uitleg geven aan Erdogan over de zaak, liet minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken dinsdag weten. Vicepremier Lodewijk Asscher noemde de Turkse bemoeienis eerder ''volstrekt ongepast''. Volgens Timmermans is de relatie met Turkije door de kwestie niet beschadigd.

Erdogan begint de dag met een cultureel evenement. Daarna volgen een audiëntie bij de koningin en overleg met de premier. Later is er in het Kurhaus een bijeenkomst met het bedrijfsleven. In het gevolg van Erdogan reizen ministers, parlementariërs en toplieden van het Turkse bedrijfsleven mee.