De biologische ouders van Yunus hebben nooit "de intentie gehad tegen de seksuele geaardheid van de pleegouders van het jongetje van Turkse afkomst te ageren".

Dat benadrukt de advocaat van de ouders in een verklaring, een dag voor het bezoek van de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan.

Volgens de advocaat hebben de ouders alleen gewild dat hun zoontje korte tijd bij een pleeggezin terechtkwam ''waar tegemoet zou worden gekomen aan de identiteit van Yunus en henzelf''.

Zo wilden ze voorkomen dat Yunus vervreemd of onthecht zou raken van zijn familie.

Volgens de advocaat keren de ouders zich dan ook niet tegen Nederlandse waarden, waar ze zich juist verbonden mee zouden voelen, net als met hun Turkse identiteit.

Bezoek

De biologische ouders van Yunus wonen in Nederland, met twee van hun drie kinderen. De oudste twee zijn in 2007 teruggeplaatst vanuit pleegzorg.

De zaak is opnieuw onder de aandacht gekomen door het bezoek van premier Erdogan, die donderdag in Nederland is. Vrijdag is een Turks protest in Lelystad tegen het jeugdzorgbeleid in Nederland.

De ouders van Yunus zien dit als een 'steun aan hun strijd', aldus hun advocaat. Of de ouders van Yunus zelf ook gaan demonstreren, wilde hij niet zeggen.

Islamitische Universiteit

De Islamitische Universiteit in Rotterdam blijft donderdag dicht. Dat meldt RTV Rijnmond. Bij de onderwijsinstelling wordt donderdag mogelijk gedemonstreerd tegen het beleid van Jeugdzorg in Nederland.

Erdogan zou donderdag de Islamitische Universiteit in Rotterdam bezoeken, maar dat bezoek gaat niet door.