Het Openbaar Ministerie (OM) in Alkmaar is door de rechtbank gestraft omdat er is gelogen bij het uitwerken van afgeluisterde telefoongesprekken van een drugsverdachte. 

De rechtbank vindt de fouten van politie en justitie zó nadelig voor de verdachte dat het geen vergissing kan zijn, maar dat ze 'klaarblijkelijk doelbewust' zo zijn opgeschreven. De verdachte gaat vrijuit nu het OM hem niet verder mag vervolgen.

Justitie heeft de belangen van de verdachte op grove wijze geschonden, vindt de rechter. Als de afgeluisterde telefoongesprekken goed waren uitgewerkt, had de verdachte waarschijnlijk minder lang in voorarrest gezeten.

Een gesprek is bijvoorbeeld zo verdraaid dat het lijkt alsof de verdachte 4 gram drugs verkoopt. De zinnen daarvoor zijn wel goed uitgewerkt.

Vergissing

De officier van justitie had tegen de rechtbank gezegd dat het om ''een vergissing'' ging, maar die uitleg pikt de rechtbank niet. ''De rechtbank kan de officier absoluut niet volgen.''

Volgens de rechter gaat het om ''een groot aantal'' fout opgeschreven gesprekken. De onjuistheden zijn geen onbeduidende details, maar leveren materiaal op die voor de verdachte erg belastend zijn.