Het totaal aantal geweldsincidenten rondom wedstrijden in het amateurvoetbal is in een jaar tijd met 18 procent afgenomen. 

Dat meldde de KNVB woensdag bij de presentatie van het actieplan 'Tegen geweld, voor sportiviteit'. Waar in 2011 nog 256 excessen plaatsvonden, waren dat er vorig jaar 211.

Anton Binnenmars, directeur amateurvoetbal KNVB, is tevreden over de cijfers. ''De daling toont aan dat de ingeslagen weg vruchten afwerpt."

"Dat is precies wat we willen: het voetbal leuker maken voor iedereen die er plezier aan beleeft. We willen de daders in kaart brengen en aanpakken. Want feit blijft: ieder incident is er één teveel.''

Actieplan

De discussie over het geweld op de amateurvelden laaide op na de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen, die in december zwaar werd mishandeld na een wedstrijd.

De KNVB lanceerde vervolgens eerst het handvest betaald voetbal, waarin streng wordt toegezien op de voorbeeldfunctie van profvoetballers.

Woensdag volgde daarop het actieplan, waarin onder meer staat dat amateurvoetballers tijdstraffen krijgen bij hun eerste gele kaart. De straffen worden per 1 juli ingevoerd voor de B-categorie, oftewel de recreatieve tak van het amateurvoetbal.