Stanley A. heeft woensdag van de rechtbank in Den Haag 7 jaar celstraf en tbs gekregen voor de moord op de 15-jarige Ximena. Hij stak haar vorig jaar februari in haar slaap dood in Den Haag.

De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.

A. stak Ximena met 20 messteken dood. Hij had het meisje een slaapplek aangeboden, nadat hij haar 's nachts was tegengekomen, vlakbij zijn huis in de Goudenregenstraat in Den Haag. A. vroeg zich af wat zo'n meisje nog zo laat alleen op straat deed, sprak haar aan en nam haar mee.

Toen het meisje lag te slapen, zat hij achter de computer. Nadat zijn vader uit het ouderlijk huis was vertrokken, zou hij een kussen hebben gepakt en naar de kamer zijn gelopen om haar wat aan te doen, maar hij bedacht zich. A. liep naar beneden, dronk een colaatje, pakte een mes en stak het meisje met 20 messteken dood. Hij zou al langer hebben rondgelopen met de gedachte een willekeurig iemand wat aan te doen.

Bedenken

Volgens de rechters had Stanley genoeg tijd en gelegenheid om zich te bedenken. Het mes lag namelijk in een afgesloten werkkamer, waarvoor hij eerst de sleutel moest halen. Bovendien had hij zich dus al eerder bedacht, toen hij met het kussen in zijn handen stond en besloot haar daarmee niet te vermoorden.

Het lichaam van het meisje sleepte hij naar buiten en liet dat daar liggen. Een voorbijganger waarschuwde de politie. De rechter zei dat A. ''respectloos'' met Ximena is omgegaan.

Deskundigen stelden eerder dat A. sterk verminderd toerekeningsvatbaar is. De rechters namen die conclusie over; dat betekent dat de straf minder hoog uitvalt dan wanneer de dader wel volledig toerekeningsvatbaar was geweest. A. zat al eens 5 jaar in jeugd-tbs omdat hij een willekeurige vrouw neerstak.

Opgelucht

De moeder van Ximena zei opgelucht te zijn met het vonnis. ''Opgelucht dat de straf niet nog lager is dan de eis'', zei ze. ''De straf staat totaal niet in verhouding met wat hij heeft gedaan. Ongeacht of hij een kronkel in zijn kop heeft.''

De advocaat van Stanley wilde niet reageren en kon nog niet zeggen of hij in hoger beroep gaat.

Bekijk beelden van de uitspraak van de rechtbank: