Nederland zit in de kopgroep van Europese landen met de minste verkeersdoden per miljoen inwoners. Slechts enkele landen, zoals Groot-Brittannië en Zweden, doen het iets beter.

Dat maakte de Europese Commissie in Brussel dinsdag bekend. In Nederland stierven vorig jaar 32 personen per miljoen inwoners in het verkeer.

Ter vergelijking: dat waren er nog 202 in 1965. En België telde vorig jaar 73 verkeersdoden per miljoen inwoners. Litouwen kent het gevaarlijkste verkeer met 100 doden per miljoen inwoners.

In totaal daalde het aantal verkeersdoden in de EU vorig jaar met 9 procent in vergelijking met 2011 naar 28.000. Nooit vielen er in de EU minder verkeersdoden sinds hierover statistieken worden bijgehouden, aldus de commissie.

Mijlpaal

''2012 was een mijlpaal voor de verkeersveiligheid in Europa'', aldus Europees Commissaris Siim Kallas (Transport). De daling betekent dat 3000 levens gespaard bleven. Desondanks sterven nog steeds dagelijks 75 mensen op de Europese wegen, benadrukt Kallas.

De EU wil het aantal verkeersdoden tussen 2010 en 2020 halveren. Dan moet de daling echter verder gaan in het tempo van 2012, anders wordt deze doelstelling niet gehaald.

Commissaris Kallas kondigde aan dat Brussel ook het aantal zwaargewonden wil aanpakken. Elk jaar raken ongeveer 250.000 personen zwaargewond bij verkeersongevallen in de EU, vooral voetgangers, fietsers, motorrijders en ouderen.