Het aantal woninginbraken is in 2012 met 2,6 procent gestegen tot 91.153. Daarvan bleef het in bijna een derde van de gevallen bij een poging. 

Dat staat op politie.nl. Het jaar ervoor registreerde de politie 88.761 woninginbraken en in 2010 werd er 82.204 keer een inbraak in de registers opgenomen.

In 2012 was het ophelderingspercentage met 9,2 procent gelijk aan dat van 2011, maar in elk geval meer dan in 2010 (8,2 procent). Er werden ook meer inbrekers aangehouden.

De politie wil in de aanpak van woninginbraken nog intensiever samenwerken met andere overheidsinstanties, het bedrijfsleven en de burgers. Preventie blijft een speerpunt.

De politie richt zich vooral op slachtoffers omdat een inbraak een grote en langdurige impact heeft. Zo informeren zij gedupeerden over de stand van de aangifte en het verloop van het onderzoek.

Debat

Peter Oskam van het CDA wil een debat in de Tweede Kamer over de toename van het aantal woninginbraken.

''De VVD-bewindslieden Ivo Opstelten en Fred Teeven bezigen al jarenlang heel stevige taal. Maar helaas blijft het alleen bij woorden. De verbale daadkracht wordt totaal niet ondersteund door de criminaliteitscijfers.''