Van de 17-jarigen die rijexamen doen, haalt meer dan de helft (56 procent) het rijbewijs in een keer.

Dat meldde het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) dinsdag. Bij examenkandidaten van 18 jaar en ouder ligt dat percentage iets onder de 50 procent.

Via het experiment 2toDrive kunnen jongeren al met rijlessen beginnen als ze 16,5 jaar zijn.

Vanaf 17 jaar mogen ze afrijden waarna ze tot hun 18e onder begeleiding van bijvoorbeeld een familielid de weg op kunnen. In 2012 deden ongeveer 30.000 jongeren van 17 jaar rijexamen.

Sociale druk

''De betrokkenheid van familieleden zorgt voor gezonde sociale druk om het rijexamen snel te halen'', verklaart een woordvoerder van het CBR het succes. De rijscholen hebben zich volgens hem goed voorbereid op de nieuwe, jonge doelgroep.

''Ze krijgen vaak extra veel aandacht.'' Ook speelt mee dat de jonge examenkandidaten vaak nog op school zitten en in een studieritme zitten. ''Ze pikken het gewoon razendsnel op.''

Vergeleken met 2011 steeg het totale aantal theorie-examens vorig jaar met ruim 50.000 tot bijna 654.000. Het aantal praktijkexamens nam met ruim 17.000 toe tot meer dan 538.000.

Verkeersveiligheid

2toDrive is een proef van het ministerie van Infrastructuur en Milieu waarmee de verkeersveiligheid moet worden vergroot. Als een evaluatie in 2015 positief uitpakt, kan het definitief ingevoerd worden, aldus een woordvoerster van het ministerie.

In Duitsland heeft het rijden onder begeleiding van een coach gezorgd voor 30 procent minder ongevallen en 20 procent minder overtredingen onder jongeren. Ook blijken ze minder vaak onder invloed van drank en drugs te rijden. Voor Nederland schat het ministerie in dat 2toDrive 16 levens per jaar kan redden.