In het eindrapport over het kindermisbruik in de katholieke kerk heeft Wim Deetman zijn opdrachtgever, Ad van Luyn, ontzien.

Belastende feiten over de toenmalige hoogste kerkleider in Nederland werden niet vermeld of zijn naam wordt niet genoemd, concludeert NRC Handelsblad zaterdag uit een eigen onderzoek.

Al voordat Deetman aan zijn onderzoek begon lag Van Luyn onder vuur in de media. Als bisschop van Rotterdam zou hij misbruikslachtoffers in de kou hebben laten staan en affaires in de doofpot hebben gestopt.

Ook had hij een pedofiele priester overgeplaatst en aangedrongen op het seponeren van een politiezaak tegen een andere pedofiele priester.

Bespaard

Ook bisschop Frans Wiertz van Roermond is volgens de krant gespaard. Hoogleraar spiritualiteitsstudies Peter Nissen zegt in de krant dat de zittende bisschoppen, met Van Luyn voorop, een 'heel andere behandeling' dan gepensioneerde bisschoppen hebben gekregen.

De krant wijst erop dat twee misbruikslachtoffers hun verhaal hebben gestuurd naar Van Luyn, zonder een bevredigende reactie te hebben gehad. Een van hen is door zeven salesianen misbruikt. De twee deden hun beklag bij Deetman, maar in het rapport wordt hier niets over vermeld.

De krant weet ook van een parochiaan die in 2002 in de Regenboogkerk in Leiden is misbruikt. Hij kreeg geen hulp toen hij dit meldde en moest zijn therapie zelf betalen. Ook dit wordt niet in het eindrapport genoemd.

Seponeren

Verder drong Van Luyn in 1979 bij de politie aan op het seponeren van een misbruikzaak tegen een pedofiele salesiaaan. De man werd overgeplaatst naar Terneuzen, waar het misbruik doorging. Deze affaire wordt in het rapport wel genoemd, maar de naam van Van Luyn wordt niet genoemd. Die wordt volgens de krant alleen genoemd in zaken waar hij wél actie onderneemt.

De krant wijst erop dat Deetman en Van Luyn elkaar al lang kennen, namelijk uit de tijd dat Deetman burgemeester was in Den Haag, het bisdom van Van Luyn.

Deetman was vanwege zijn statuur en gezag de ideale man om te voorkomen dat de Tweede Kamer zelf een onderzoek doet, zegt een kerkelijke bron in de krant.