Tegen de Amsterdamse beroepscrimineel Rob Z. heeft het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag 20 jaar gevangenisstraf geëist.

Z. (54) is de spil in een megadossier dat het landelijk parket onder de codenaam Yellowstone heeft opgebouwd tegen in totaal 12 verdachten, onder wie een kroongetuige.

Positiviteitsgoeroe Emile Ratelband is ook verdachte, in een van de vele deeldossiers. In zijn geval draait de verdenking om een poging tot brandstichting van zijn huis in Huissen. Het OM eiste 12 maanden cel tegen hem, waarvan de helft voorwaardelijk. Ratelband, die alles heeft ontkend, was vrijdag niet in de zittingszaal in Amsterdam aanwezig.

De zwaarste feiten in Yellowstone zijn een aanslag met een handgranaat op een kantoorvilla in Amsterdam-Zuid en een poging tot liquidatie in Gouda, in respectievelijk juni en juli 2010. Volgens de officieren van justitie Koos Plooij en Joris Beliën is Rob Z. ook daar het brein achter geweest.

Edwin T.

Een bijzondere positiie in het geheel van feiten heeft advocaat Edwin T. Hij is volgens justitie zowel slachtoffer als dader: de granaataanslag was voor hem bedoeld, maar hij zat ook in het Goudse moordcomplot. Daarnaast wordt hij beticht van oplichting, afpersing en witwassen. Tegen hem is tien jaar cel geëist.

De 42-jarige T. heeft zich teruggetrokken uit de advocatuur, maar om te voorkomen dat hij het vak binnen afzienbare tijd weer uitoefent, eisten de beide aanklagers ook nog een beroepsverbod van 12 jaar tegen hem.

Rob Z. wist ook een journalist aan zich te binden. Hij betrok Panoramaverslaggever Koen Scharrenberg in diverse oplichtingspraktijken, aldus het OM. Scharrenberg was een vriend van Ratelband en is volgens Plooij en Beliën betrokken in het brandstichtingsplan in Huissen.

De journalist publiceerde in 2002 een boek over Rob Z. - auteur en onderwerp zijn goed bevriend geraakt. Het OM eiste 18 maanden tegen hem, waarvan 6 maanden voorwaardelijk.

'Onverbeterlijk'

Rob Z. liep in het verleden al tegen in totaal 22 jaar cel op, voor uiteenlopende misdrijven. ''Onverbeterlijk en onverbeterlijk gevaarlijk", zo typeerden de officieren hem.

Eerder in het proces eiste het OM 6 jaar tegen kroongetuige Richard T. Het gaat daarbij om een gehalveerde strafeis.

De uitspraak van de rechtbank staat gepland op 26 april.