Willem-Alexander en Máxima naar inauguratie paus

Kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima gaan dinsdag naar de inauguratie van de paus. Ook premier Mark Rutte is aanwezig.

Dit maakt de Rijksvoorlichtingsdienst vrijdag bekend. Tot het bezoek werd besloten in de ministerraad.

Bij het aantreden van de vorige paus, Benedictus XVI in 2005, was de prins ook aanwezig in Vaticaanstad, in het gezelschap van de toenmalige premier Jan Peter Balkenende. Máxima liet toen verstek gaan, omdat ze hoogzwanger was.

Het feit dat de nieuwe paus een Argentijn is, net als Máxima, staat volgens vicepremier Lodewijk Asscher los van het besluit om de prinses bij de inauguratie aanwezig te laten zijn.

Inhuldiging

Wat Asscher betreft hoeft het bezoek van het aanstaand koningspaar aan de paus niet te betekenen dat de paus wordt uitgenodigd voor de inhuldiging van Willem-Alexander op 30 april. Dat was tot nog toe ook nog niet ter sprake gekomen, reageerde Asscher op vragen.

Asscher noemde de installatie van paus Franciscus een belangrijk moment voor de katholieke kerk. De paus krijgt dinsdag het pallium (een soort stola) en de pauselijke vissersring, waarna hij officieel aan de slag kan.

Ook prins Carlos, de oudste zoon van prinses Irene en neef van Willem-Alexander, is dinsdag aanwezig in Rome. Hij is het hoofd van het huis Bourbon-Parma. Carlos werd afgelopen zomer nog met vrouw en dochter in audiëntie ontvangen door de vorige paus, Benedictus XVI.

Staatshoofden

De Italiaanse autoriteiten verwachten meer dan een miljoen bezoekers in de stad ter gelegenheid van de plechtige installatie van de 266e rooms-katholieke paus. Daar worden een reeks Latijns-Amerikaanse presidenten verwacht onder wie Cristina Fernández Kirchner, de president van het vaderland van de paus, Argentinië.

Voorts wonen het Belgische koningspaar, de Luxemburgse groothertog en groothertogin, de Spaanse kroonprins Felipe en premier Mariano Rajoy, de Amerikaanse vicepresident Joe Biden, de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Franse premier Jean-Marc Ayrault en naar verluidt ook EU-president Herman van Rompuy en de voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, de plechtigheid bij.

Niet bijwonen

Argentijnen kunnen beter niet naar Rome reizen om de inauguratie van Franciscus bij te wonen. De reis is kostbaar en het geld kunnen zij beter aan de armen geven. De paus heeft die wens op de avond van zijn verkiezing doorgegeven aan de nuntius (ambassadeur van het Vaticaan) in Buenos Aires, liet de woordvoerder van het Vaticaan vrijdag weten.

Franciscus, die bekendstaat om zijn eenvoud en sobere levensstijl, hoopt dat niet alleen gewone gelovigen, maar ook de bisschoppen niet naar Rome reizen.

Tip de redactie