Bemoeienis van Turkije met het 9-jarige Turkse jongetje Yunus is ''volstrekt ongepast". Dat zei vice-premier Lodewijk Asscher vrijdag na afloop van de ministerraad.

De Turkse premier Tayyip Erdogan komt volgende week op bezoek in Nederland. Na commotie in Turkije over de Nederlandse lesbische pleegouders van het jongetje zou Erdogan de kwestie bij zijn bezoek aan de orde kunnen stellen.

Asscher noemde het ''aanmatigend" als een buitenlandse mogendheid een oordeel heeft over het onderbrengen van een kind bij deze ouders. "In Nederland word je niet zomaar bij je ouders weggehaald", aldus Asscher die verder benadrukte dat de selectie van een pleeggezin in Nederland heel zorgvuldig gebeurt.

"Daarbij wordt gekeken naar ouders die goed passen bij het kind en ook wordt er rekening houden met de overtuigingen van het kind. Maar er vindt geen selectie plaats op ras of religie bij de pleegouders."

Standbeeld

Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) reageerde door te zeggen dat de pleegouders die het 9-jarige Turkse jongetje hebben opgevangen "een standbeeld verdienen, geen kritiek". 

Hij vindt het heel erg dat het gezin moet onderduiken door de commotie in Turkije over het onderbrengen van islamitische pleegkinderen bij gezinnen met homoseksuele ouders.

Minister van Justitie Ivo Opstelten wilde vrijdag na afloop van de ministerraad slechts kort ingaan op de kwestie. De minister spreekt van "een ernstige situatie". 

Biologische moeder

De biologische moeder van de 9-jarige jongen heeft deze week in de Turkse pers te kennen gegeven haar zoon terug te willen nu hij in een gezin met twee vrouwen woont. De vrouw heeft premier Erdogan om 'hulp' gevraagd. 

Een woordvoerder van Bureau Jeugdzorg zei eerder op de dag: ''We vinden het belangrijk dat iedereen weet wat een impact dit heeft op Yunus en zijn pleegmoeders. Het huis van het stel werd al beveiligd.''