Een 9-jarig Turks jongetje is samen met zijn pleegouders, een lesbisch stel uit Den Haag, op een geheim adres ondergebracht. 

Dat meldt Bureau Jeugdzorg Haaglanden vrijdag.

De actie komt voort uit commotie die in Turkije is ontstaan over het onderbrengen van islamitische pleegkinderen bij homogezinnen. Jeugdzorg vraagt het kind en de twee vrouwen met rust te laten. Van concrete bedreiging is geen sprake.

De biologische moeder van de 9-jarige Yunus wil hem terug. Ze vindt het maar niets dat de jongen in een pleeggezin zit waarvan de ouders lesbisch zijn.

De vrouw heeft de Turkse premier Tayyip Erdogan om hulp gevraagd. Die brengt volgende week een officieel bezoek aan ons land, op uitnodiging van premier Mark Rutte. Dat bezoek staat in het teken van de diplomatieke en economische betrekkingen tussen Turkije en Nederland.

Mogelijk zal de Turkse premier in Nederland de kwestie van de Turkse kinderen bij christelijke pleeggezinnen en pleeggezinnen met homoseksuele ouders aan de orde stellen.

Aandacht

''Alle aandacht in de Turkse media doet de zaak geen goed. Ze geven geen genuanceerd beeld. Het kind zit niet voor niets in een pleeggezin en daar gaat het al jaren erg goed'', aldus een woordvoerster van jeugdzorg.

''We vinden het belangrijk dat iedereen weet wat een impact dit heeft op Yunus en zijn pleegmoeders. Het huis van het stel werd al beveiligd.'' Over de maatregelen die zijn genomen, wil ze verder niets zeggen. ''Dat is iets van de burgemeester en de politie.''